Какво да вземем

Здравословно хранене по време на път, какво да вземем ?

Пътуването може да бъде пълно с приключения – без значние  соло или с приятели и семейство.

Въпреки това намирането на здравословна храна в бензиностанции, магазини  и спирки за почивка по вашия маршрут често е предизвикателство.

Плюс това, храненето нередовно и седенето с часове по време на шофиране може да доведе до храносмилателни проблеми като запек и издуване на корема, което прави здравословната храна  още по-важна.

Затова, трябва да внимавате за питателните закуски, които да вземете с вас или да закупите по пътя. Обърнете внимание, че многото преносими закуска опции са малко откъм калории, така че имайте това предвид, когато пътувате, че и нивото на вашата активност вероятно е по-ниско от нормалното.


Ето 10 здравословни закуски, които са идеални за път.

1. Пресни плодове и ядково масло

Пресните плодове са не само високо хранителни, но и лесно преносими.

По време на пътувания, приемането на хидратиращи храни с високо съдържание на фибри като плодове може да поддържа редовно движението на червата ви и да ви помогне да предотвратите запек, причинен от бездействие.

Ябълките, ягодите и бананите са чудесно сдвоени с високо протеинови ядкови масла като бадемово или фъстъчено масло за пълноценна закуска.


2. Гранола

Гранолата е готова закуска за пътувания ⁠ – и с добра причина. Не изисква хладилник, лесно се яде и осигурява достатъчно протеини, здравословни мазнини и фибри, които да ви подхранват при тези извънредни пътувания.

Нещо повече – на повечето спирки и бензиностанции можете да закупите питателни версии с ниско съдържание на захар. Потърсете разнообразие с ядки, семена и неподсладени сушени плодове – и избягвайте от тези, които съдържат бонбони, захаросани ядки и захарни плодове.

Можете също така да направите своя собствена у дома.

Започнете със сурови или печени ядки и семена, след което добавете любимите си неподсладени сушени плодове. Хвърлете в неподсладен сушен кокосов орех, какаови зърна, чипс от тъмен шоколад или подправки за допълнителен вкус и хрупкавост.

Обърнете внимание, че дори и без добавени бонбони, миксът е с високо съдържание на калории. Имайте това предвид, ако седите часове наред.

Това каза, че сместа също работи като заместител на храненето, когато други възможности за избор на храна са ограничени.


3. Протеинови барове

Протеиновите и граноловите барове са удобни и повечето не изискват хладилник, което ги прави добър избор за пътувания.

И все пак много барове са заредени с добавени захари и други нездравословни добавки, поради което е важно да избирате продукти, направени от цели, хранителни съставки като ядки, овес, чиа семена, яйчен белтък и сушени плодове.


4. Енергийни хапки

Енергийните хапки, наричани също енергийни топки, са хапки с размер на хапки, направени от здравословни съставки като ядки, семена и сушени плодове. Макар и дребни, те опаковат поредица ползи и калории.

Можете лесно да ги направите у дома и да ги опаковате в охладител, за да поемете на път.


5. Ядки и семена

Ядките и семената могат да се ядът самостоятелно и се съчетават добре с много други закуски за пътуване, включително сушени или пресни плодове.

И ядките и семената са с високо съдържание на протеини, здравословни мазнини и фибри. Всъщност яденето на повече от тези храни може да намали риска от сърдечни заболявания и да понижи нивата на кръвната захар.

Орехите, бадемите, кашуто, ядките от макадамия, тиквените семки и слънчогледовите семена могат да осигурят необходимо усилване на енергията по време на вашето пътуване.6. Плодове и зеленчукови чипсове или чипс от оризовки

Много пътуващи се обръщат към високо преработени закуски като картофен чипс, за да задоволят желанието си. Тези чипове обаче обикновено са с високо съдържание на калории, натрий и нездравословни добавки.

Ако копнеете за солена закуска с малко хрупкане, опитайте вместо това здравословни чипсове, направени от сушени плодове и зеленчуци. Например, чипс с печени ябълки, правят отлични стойности за своите високо обработени колеги.

Изберете продукти, които не съдържат добавена захар или консерванти, или направете свои домашни чипсове от плодове и зеленчуци у дома. Друг вариант, който наистина се доближава до незравословния чипс по вкус е чипсът от оризовки. Има богато разнообразие от вкусове и не съдържа нездравословни съставки.


7. Неподсладено кисело мляко

Можете да разширите възможностите за закуска по време на пътуването си, ако вземете хладилна чанта.

Неподсладеното кисело мляко е чудесна закуска, която се удвоява като бърза закуска, когато изборът ви е ограничен, но трябва да се поддържа хладно, за да предотвратите развалянето, така че не забравяйте да напълните хладилната чанта с лед или ледени опаковки.

Много ароматизирани йогурти са с високо съдържание на добавена захар, която трябва да ограничите. Най-добре е да изберете неподсладени, след което добавете свои собствени горски плодове, ядки, семена, семена от чиа и сушен кокос.

Неподсладеното гръцко кисело мляко е особено полезно, тъй като е натъпкано с протеини, което помага да сте сити за по-дълго време.


8. Пресни зеленчуци и хранителен дип

Пресни зеленчуци като целина, броколи, моркови, краставици и чушки правят страхотни, нискокалорични закуски за пътуване.

Яденето на зеленчуци може не само да задоволи вашият апетит, но и да намали риска от различни заболявания, включително затлъстяване, някои видове рак и умствен спад.

За да увеличите съдържанието на протеини и аромата на тази закуска, сдвоете пресни зеленчуци с по-плътни хранителни съставки като хумус или гръцко кисело мляко.


9. Твърдо сварени яйца

Твърдо сварените яйца са друга възможност да ви заредят на дълги пътувания с кола.

Те са пълни със здравословни мазнини, протеини, витамин В12, холин и антиоксиданти като лутеин и зеаксантин, което ги прави особено хранителен избор.

Просто не забравяйте да ги държите в хладилник с пакети с лед и да ги изядете в рамките на 1 седмица.


10. Тъмният шоколад и бадемите

Когато желаете нещо сладко по време на дълго пътуване, не се впускайте в безкрайните бонбони, печива и сладки напитки, които се предлагат на спирките за почивка и бензиностанциите.

Вместо това заредетеколата си със здравословни опции като тъмен шоколад.

Той е зареден с мощни полифенолни антиоксиданти, които имат противовъзпалителни и сърдечно-защитни свойства. Нещо повече, консумацията на шоколад в умерено количество може да се предпази от състояния като инсулт и диабет.

Добавете шепа бадеми за хрупкава, богата на фибри и протеини закуска.


Въпреки че храненето здравословно на пътя може да ви се стори трудно, планирането и взимането на питателни закуски може да поддържа организма ви с гориво и глада ви сит.

Ако вземете пресни зеленчуци, несладено кисело мляко и твърдо сварени яйца са чудесни варианти. Други храни, които не е задължително да се съхраняват на хладно и са лесни за съхранение и ядене на пътя, включват пресни плодове, ядки, семена, масло от ядки и протеинови барчета.

Имайте предвид тези закуски, когато търсите преносими, питателни опции за следващото си приключение.

Comment here