Как да сме спокойни по време на път

Как да сте спокойни по време на път ако сте сама

Една от основните грижи за повечето бъдещи соло пътешественици е безопасността. Мога ли да остана в безопасност сам? Как да убедя приятелите и семейството си, че ще бъда добре? Добрата новина е: да, ще бъдете в безопасност на пътя. По-лесно е, отколкото си мислите, защото вече имате необходимите умения – същите методи, които използвате, за да сте в безопасност у дома, са приложими и в чужбина.


Повечето хора се плашат, преди да излязат на първото си самостоятелно приключение (или в моя случай – 30-то соло приключение). Лесно е да се изнервиш, преди да се ориентираш някъде. Има много неизвестни фактори (ще се сприятелиш ли? Ще бъдеш ли в безопасност?), които ще мислиш отново и отново.

Но всичко е в главата ти мозъкът ти създава най-лошите сценарии, които няма да се случат. Открих, че спазването на няколко прости правила е достатъчно, за да ме предпазят в безопасност, когато пътувам.Съвет за безопасност №1: Доверете се на инстинктите си

Много може да се каже за силата на интуицията. Ако нещо или някой ви даде неспокойно усещане, просто кажете не. Ако интуицията ви казва, че не се чувства добре, чуйте я. Този смисъл естествено става все по-усилен с времето като соло пътешественик.

Някои хора мислеха, че съм луд и дори глупав да карам автостоп през Китай, но след години по пътя, аз се доверих на интуицията си достатъчно, за да знам, ако нещо не се чувствам както трябва. Имаше моменти, като например късно през нощта в Рим, когато ми предложиха да се возим и веднага казах „не“, защото знаех, че нещо не е наред. Учудващо е колко много слушането на този малък глас отзад може да ви насочи в правилната посока.Съвет за безопасност №2: Не се страхувайте да кажете „не“

Не се страхувайте, че ще разочаровате хората, като само казвате „да“, когато се чувствате правилно. Вашето соло пътуване е за вас и никой друг.

Понякога в баровете и хостелите ежедневно присъства груповият манталитет да се пие.

Прекаляването с алкохол може да доведе до сериозни проблеми. Бъдете на няколко напитки най-много, ако сте сами, без никой да внимава за вас. Не мога да ви кажа колко дълъг е списъкът ми с приятели, които са били ограбени по улиците в Испания или са били закачени в иначе безопасен Берлин, защото са били твърде опиянени. Това може да се случи лесно, особено когато са в парти зони или с парти хора. По тази и други лични причини съм отказал да пия алкохол изцяло, вкъщи и на път, и това не само ме опази, но и ме доведе до срещи с хора по време на пътуванията ми, които се интересуват от неща, различни от купона, и това е доведе до повече обогатяване на опита като цяло.Съвет за безопасност №3: Дръжте фиктивен портфейл

За да запазите вашите най-важни ценности, някои пътници предлагат да използвате фалшив портфейл, който съдържа някои анулирани кредитни карти и малко пари в брой. Достатъчно е да накарате евентуален крадец да мисли, че получава нещо стойностно, докато държи истински ценностите си добре скрити (например под стелката на обувката ви).

 


Съвет за безопасност № 4: Потърсете съвет от местните жители

Използвайте пълноценно платформите, достъпни онлайн, за да разберетеза  какво да внимавате в района, в който пътувате, особено ако това е първото ви пътуване соло в района. Има много онлайн общности като TripAdvisor, Lonely Planet и Facebook групи, където актуализациите се споделят от местни жители и експерти. Намирам, че задаването на въпроси за безопасност на тези платформи понякога е по-надеждно от някои уебсайтове за информация за пътуване, тъй като те са много по-актуални, въпреки че не би навредило да изследвате често срещаните измами и опасности във вашата дестинация на тях.

 

Попитайте служители от вашия хотел или къща за гости, за какво да внимавате. Разберете не само какво трябва да видите по време на посещението си, но и кои области да избягвате. Никой не знае това по-добре от хората, които живеят там целогодишно. И накрая, реномирана пешеходна обиколка в началото на пътуването ви в нов град е не само чудесен начин за правилно запознаване с района, но и възможност за задаване на въпроси получете повече съвети за безопасност от местния водач.Съвет за безопасност № 5: Облечете се подходящо

Облечете се като местен, за да се слеете. Изпъквайки, рискувате повече досадни призиви. Това е тъжната реалност, но в някои страни жените не могат да се обличат по свое желание и трябва да се прикриват.

В традиционно мюсюлманските страни, например, носенето на къси панталони и обувка на ток не е препоръчително и може да се възприема като обидно. Най-добре е поне да покриете раменете и коленете. Направете някои проучвания какво е подходящо да носите преди стягането на багажа.

Това изглежда очевидно, но все още е твърде обичайно да виждате топлес момичета на плажовете в Тайланд, или супер къси  панталони и връхни дрехи в Малайзия и Индонезия. За да бъдете уважаван, важно е да се спазват обичаите и нивото на скромност на местните жители.Съвет за безопасност № 6: Не ходете сами през нощта

В някои страни е напълно безопасно да ходите сам през нощта. При други може да е опасно. Излизайте през нощта на групи или помолете да бъдете придружени от някой друг в къщата ви за гости или хотел.

За съжаление научих това по трудния начин, след като някой ме сграбчи в тъмното, докато вървях по черен път в Непал. Местната полиция и собственикът на къщата ми за гости бяха объркани, казвайки, че такова нещо никога не се случва там. Е, оказва се, че е така и аз се уверих, че след това в Непал никога няма да бъда сам.Съвет за безопасност № 7: Направете копия на важните си документи

Въпреки че винаги се надяваме, че нищо няма да се случи, важно е да сме подготвени за най-лошия сценарий. Направете копия на важните си документи, включително паспорта, личната си карта и застрахователните карти и ги съхранявайте във всички чанти, които носите. Съхранявайте и електронни копия, ако се случи най-лошото и загубите хартиеното копие заедно с физическия документ. Правете снимки на всички ваши важни документи и ги съхранявайте на телефона и лаптопа си, в допълнение към качването им на защитен облачен сървър.

 Съвет за безопасност № 8: Знайте местните номера за спешни случаи

Потърсете местния номер за спешни случаи онлайн, преди да заминете, или попитайте персонала на рецепцията, където и да сте отседнали. Има и приложения, като TripWhistle, които предоставят номера за спешни случаи от цял ​​свят. Разбира се, най-добрият сценарий е, никога да не трябва да го използвате, но винаги е умно да сте подготвени в случай, че имате нужда.Съвет за безопасност № 9: Нека приятелите ви знаят къде се намирате

Уверете се, че някой (приятел, член на семейството или пътешественик) знае вашия маршрут и къде трябва да се намирате в даден момент. Опитайте се да не излизате изцяло от мрежата или за дълги периоди от време, особено ако сте разтревожили родителите си у дома. Ако промените плановете си – защото това непременно ще се случи по някое време – не забравяйте да уведомите някой. Интернет кафенетата обикновено се намират лесно и много страни разполагат с евтини SIM карти (20 долара или по-малко), които ще ви помогнат да поддържате връзка, ако имате отключен телефон. Освен това, ако сте в движение, достъпът до Интернет за резервиране на пътувания и намиране на пътя често е благословия.

***

В заключение, пътуването соло е чудесно. То ви позволява да вземате всички свои собствени решения за пътуване, насърчава личния растеж и независимост и дори ставате малко по-сигурени, тъй като можете да вземете повече от обкръжението си, отколкото ако някой приятел е с вас. Соловото пътуване помага да изострите интуицията си, въпреки типичните притеснения, често не е по-опасно от родния ви град.

Същият здрав разум, който използвате у дома, е приложим в чужбина.

 

Comment here