Къде да отидем

Малка част от красотата на Пирин – Муратов връх

Преди да започнем с разказа да покоряването на поредния планински красавец, нека се запознаем с легендата за неговото име.

По турско време било – кърваво време, еничарско…По върховете на омайния Пирин пасяла своето стадо чудно красива девойка на име Синаница. Знаела тя всички потайни пътеки, любувала се на гледките на островърхите карпи, оглеждала се в сините, като очите й езера.

Не щеш ли – за нейната хубост научил Мурат бей. Пратил потеря да я дири и да му я доведе, но тя успявала всеки път да се изскубне ловко от преследвачите си. Ядосал се Мурат бей и тръгнал сам да я търси. Промъкнал се по тайни пътеки.

Забелязала го тя в последния момент от височината на върха – за нея имало само едно спасение да запази себе си и вярата си – да се хвърли в шеметните пропасти! Не се поколебала, това и сторила. Ядосан от постъпката й, Мурат решил да иде до бездиханното й тяло за да види дали наистина е толкова хубава, колкото са му разказвали? Когато приближил – забелязал с изумление,че на врата на Синаница имало част от амулет… На него пишело името Георгийца – майката на Синаница и еничаря Мурат!

Другата част от амулета висяла на неговия врат.

Тогава той осъзнал, че това е неговата родна сестра…Погубен от мъка по нейната смърт, както и нахлулия спомен за насилственото му отмъкване за еничар той решил – от сега нататък ще бъде най-големият закрилник на планината и хайдутите по нея…

И днес – върховете Георгийца, Синаница и Муратов при всеки повей на вятъра разказват тази легенда, пеят своята мъка…


И сега нека преминем до подробностите около неговото изкачване..

Как да стигнем до Муратов връх ? 

За изкачването на пиринският Муратов връх най-удобната точка е хижа Вихрен, която се намира на около 15км от  красивия ни зимен курорт Банско и до нея се стига по тесен, но асвалтиран път. От хижата тръгват пътеки за много от пиринските великани, както и за първенецът  – връх Вихрен, но нека се върнем към съществената част.

Участъкът може да се раздели на няколко етапа – от хижа Вихрен до Муратово езеро, от Муратово езеро до Портата и от Портата до самия Муратов връх. Пътят през цялото време е изключително живописен и с много и красиви поточета и езера. През повечето време преминавате по камъни и морени, но красивите гледки са толкова завладяващи, че трудността и многобройните камъни не представляват голяма пречка.

Пътеката е изключително добре маркирана до Портата – къде с жълто/синя маркировка, къде с многобройни каменни пирамидки, но няма как да се объркате.

Първи етап : от хижа Вихрен до Муратово езеро

От хижата тръгвате по жълта и синя марка (вървят заедно до портата, където се разделят) а именно към хижа Синаница. След около 10 минути вървене, отляво, ще срещнете едно малко кокетно мостче, което води до хижа Дамяница (както и до връх Тодорка) и трябва да подминете, като продължите направо. След грубо около час, след едно малко поточе, вливащо се в самото езеро, идващ от склоновете на Муратов и Хвойнати връх , от дясната ви страна, красотата на Муратово езеро и оглеждащите се в него върхове Тодорка и Бъндеришки чукар, както и самият Муратов връх ще се открият пред вас. То е може би едно от на-красивите (за мен) езера и честно казано описанието му е цяло предизвикателство. Колкото и банално да звучи – колкото по-труднодостъпно е едно място, толкова по-красиво е.. истински щастливци са тези, които са се озовали на 2300 метра надморска височина в Пирин, под Муратов връх. С площ от 12,3 дка и дълбочина едва 3,2 метра, както и с кристално чистите си води, то може да предизвика възхищение у всеки човек.Около него има достатъчно място, където може да починете, а навръщане когато вече сте покорили върха и сте видяли пълната му красота отгоре, може да прекарате следобеда си там (като нас), да хапнете, плажувате и да се насладите на пълната красота и спокойствие, което носи Муратово езеро.


Втори етап : от Муратово езеро до Бъндеришка порта

Втортият етап ни отне около 30 минути, но все пак темпото при всеки е различно и това не е определящо. Пътят е само нагоре, камъните и мурените са много, езерата, които подминаваме – също, но накрая ще видите, че всичко си залслужава. Маркировката остава същата – жълто/синя, каменни пирамидки отново не липсват :). Самата пътека се намира малко след езерото, няма къде да се объркате, пътят ви е само нагоре.


Трети етап : Бъндеришка порта – Муратов връх

Този етап също ни отне около 30-тина минути. Стигайки до Бъндеришката порта, стигате до едно голямо поле. Тук маркировката се разделя – напред продължава синята маркировка към хижа Синаница, от нея вляво се отделя жълтата – към хижа Яне Сандански, а вдясно и право нагоре се извисява Муратов връх – нашата цел. Тук маркировка вече липсва, но има много каменни пирамидки, които лесно ще ви помогнат да се ориентирате, дори и да ги изгубите по някое време – пътят ви е само нагоре – към върха.  Истината е, че през цялото време ви изглежда така, сякаш върхът е много близо до вас. И както всичко в планината – нищо не е толкова близо, колкото изглежда. Следва може би най-трудното и изморително изкачване, но повярвайте ми – напълно ще си заслужава. На самия връх няма табела, но има една пирамида от камъни, знаме ии..пред вас, изглеждащ само на ръка разстояние ще се изправи мраморният първенец Вихрен, следващ го от Кончето, тогава наистина разбираш колко си малък, пред величието на планината. Гледката наистина е спираща дъха. И не само това! От него на една ръка разстояние ще видите още  Хвойнати връх, Тодорка, Синаница, Стражите, Газей, Полежан, Бъндеришки чукар… Не са малко и езерата, които ще те впечатлят с красотата си: Муратово, Рибното, Голямо Влахинско, Гергийско, Жабешко, Дългото и Окото. Красивите гледки от тук е трудно да бъдат описани. Трябва да бъдат видяни! Така че насладете се добре на този малък рай и на спокойствието, което цари там.

 

*По целия път течаща вода, годна за пиене липсва. Затова е добре да “заредиш” от чешмата при хижа Вихрен. Запаси се с поне 1 литър на човек, а в горещите летни дни не по-малко от 1.5 литра.

Обобщение :

Време (отиване и връщане) : 4 часа

Денивелация: 719 метра

Разстояние: приблизително 11 километра

Comment here