Какво да вземем

Списък с неща, които да вземете на еднодневен преход

Да си в планината не е само за красиви гледки и вкусни туристически хапвания по хижите… въпреки че кой не обича да се възнагради с лакомства след дълъг, тежък поход?

Какво да вземем в планината ? 

Това, което носите със себе си в раницата си, потенциално би могло да ви спаси живота или най-малкото, да ви стопли.Вероятно сте били на поход, където някой се е появява само с пластмасова бутилка за вода и маратонки (или може би сами сте били такъв човек). След това след 5 км изведнъж осъзнават, че са гладни, студено им е или об им обувките им ги убиват.

Абсолютно важно е да носите слоеве от дрехи в планината, поради бързо променящото се време и защото телесната ви температура ще се променя с активността, която извършвате.

Преди да се отправите към планината за поход, проверете раницата си. Добре опакованата раница може да бъде разликата между страхотен ден в планината и надморска болест или – най-лошият сценарий – спасяване.

Според Български Туристически съюз, най-честите допринасящи фактори за инциденти с търсене и спасяване правят грешка в преценката – умора и физически условия и недостатъчно оборудване, облекло и опит. Много от тези фактори могат да бъдат избегнати, ако сте подготвени добре.

Няма такова нещо като лошо време, само лошо облекло.


 1. Вода

Хората имат нужда от вода. Не пиенето на достатъчно вода е основен принос за височината болест. Ето още нещо, което трябва да вземете предвид: Ако водит приятели и семейство на по-голяма надморска височина от нормалното, вземете допълнителна бутилка вода за тях, само в случай, че се нуждаят. За да предотвратите дехидратацията, пийте вода бавно и често в продължение на няколко часа. Ако показвате признаци на надморска болест – главоболие, гадене, умора – напитките с електролити могат да ви помогнат да се възстановите.

Ние винаги препоръчваме на хората да носят повече вода и храна, отколкото смятат, че ще и трябват.


 1. Храна

Не се заблуждавайте – дори ако планирате да се върнете на обяд, туризмът изгаря повече калории, отколкото си мислите. Ходенето с леко темпо може да изгори около 500 калории на час. Ако тръгнете рано сутрин, най-вероятно ще сте гладни до 10 ч. Ако ходите цял ден, не забравяйте закуските. Когато чувствате, че не можете да движите краката си повече или започнете да се чувствате гадно, лека закуска с натрий (и калории) може да ви помогне. Препоръчваме ви да носите високо енергийни барове, гранола, бонбони или плодове.


 1. Защита от дъжд

Носете водоустойчив дъждобран. Времето може да се промени драстично в планината и при спешен случай добър дъждобран може да бъде разликата между удобното връщане към пътеката и хипотермия.Лек брезент, пончо или палатка е добра идея да имате под ръка, в случай че се окажете в капан в буря и се нуждаете от подслон.Добре е да имате в долната част на раницата. Може да е нещо толкова просто, като да носите допълнително яке.


 1. Дневна туристическа раница 10L или повече.

Често ходим с 20-30L за дневен поход. Обикновено можете да сложите вода, няколко малки закуски, камера и няколко слоя дрехи. Това е наистина всичко, от което се нуждаете за еднодневен поход.


 1. Туристически обувки

Вземете си добри туристически обувки и ставите ви ще ви благодарят за това. Водоустойчивите обувки или обувки с Goretex , които ще ви позволят да ходите навсякъде и да поддържате краката си сухи по всяко време (не забравяйте, че при тях водата не пропуска в горната част)


 1. Чорапи за туризъм

Не всички чорапи са еднакви! Открих, че (може би не е изненадващо), купуването на „чорапи за туризъм“ всъщност се оказа добра инвестиция. Ако носите туристически обувки, дългите чорапи са това, което искате да търсите. Те са доста близки до това, което използваме.


 1. Допълнително блекло

Ако планирате да се качвате над 2000метра, носете дълги панталони дори в най-горещите летни дни и не забравяйте да носите подходящи дрехи и обувки за терена. Времето бързо се променя и рискът от хипотермия е реален, дори при кратък дневен поход.

Избягвайте памучните тениски и дънки, защото тези материали бавно изсъхват. Ако се изпотите в началото на похода си и времето се обърне, залозите могат да бъдат големи.Може да е слънчево, но изведнъж се появява буря. Ето защо много хора получават хипотермия, когато най-малко го очакват.


 1. Защита от слънце

Без значение къде отиваш, трябва поне да донесеш едно от трите (ако не и трите): шапка, слънцезащитен крем или слънчеви очила. Не се заблуждавайте от хладните температури на кота – по-лесно е да получите изгаряне на слънце на голяма надморска височина, отколкото на по-гореща, по-ниска надморска височина.

Носете слънцезащитен крем, въпреки че се чувства странно при висока кота/Носете слънчеви очила – особено ако има сняг на земята. Ще получите слънчеви изгаряния, за които дори не бихте помислили, защото слънцето се отразява от снега.


 1. Аптечка за първа помощ

Носете лек комплект за първа помощ на всеки поход. Скалите, корените на дърветата, дупките и падналите клони са предпоставка за изкълчени. Комплектът трябва да включва хапчета, превръзки, марля, лепяща лента, дезинфекциращ мехлем, лекарства за болка, химикалка и хартия. Ако ходите на походи с група, всеки човек трябва да има собствен комплект, в случай че се разделите.Това е нещо, което изненадващо виждаме, че хората прескачат, наистина е важно всеки да носи своя аптечка.


 1. Осветление

Особено, ако започнете похода си късно през деня трябва да вземете фенерче или челник, за да сте сигурни, че ще намерите пътя си, ако ви хване мракът.Ако започвате похода си в средата на следобед, може да приключите, след като слънцето залезе. Изберете осветително устройство, което е малко и леко, и можете да го държите в раницата си през цялото време.


 1. Източник на огън

Винаги носете средства за запалване на огън, в случай на спешност. Пакет кибрит или запалка са с леко тегло, така че е малко допълнително тегло в раницата ви. Просто ги оставете там, за да сте винаги подготвени.


 

 

И още…

Шапка за защита от слънце

Нищо няма да свърши деня ви по-бързо от топлинния удар. Ако е сериозно горещ ден, искате да държите главата на хладно под шапка. Също така няма да имаш изгаряне от слънцепо  скалпа.

Щеки

Щеките са страхотни, ако имате лоши колене като нас. Има голямо разнотобразие. Намерите си сгъваеми, ако е възможно, за да са къси по пътя нагоре, и по-дълги по пътя надолу!


Какво препоръчваме:

Енергийни барове, богата на електролити напитка, плодове като ябълки, с бавно освобождаване на енергия, захар под формата на шоколад, протеинови бонбони(домашните са най-добри);

Други аксесоари

 • Спрей за буболечки
 • Слънцезащитен крем
 • Зависи от времето: ръкавици и шал
 • Челниците винаги са добра идея, която трябва да имате с вас.
 • Слънчевите очила са подходящи за дълъг ден на слънце, а също така предпазват и от, когато е прашно или снежно.
 • Бански ..? Да, понякога става доста горещо навън и изведнъж тези ледени езера стават примамливи за припичане (+ кърпа от микрофибър)

Чантитe опаковани ли са и готови ли са за тръгване? Уверете се, че сте прочели как да сте в безопасност в планината и знаете каква маркировка да следвате.

 

 

 

Comment here