Как да сме спокойни по време на път

Няколко начина да намалите разходите си и да имате повече пари за пътуване

Искам да започна тази публикация в блога с кратко упражнение. Извадете лист хартия и запишете всичките си разходи: наем / ипотека, плащания на кола, сметка за кабелна, мобилен телефон, застраховка, училищни плащания и други подобни. Разделете ги.

След това запишете всичките си дискреционни разходи. Това е, което харчите за храна, филмови вечери, напитки, пазаруване, ежедневно кафе от Starbucks, цигари,  билети, ежедневна закуска за обяд и други подобни неща. Ако не знаете за какво харчите пари, прегледайте разходите си за две седмици, вижте за какво харчите и се върнете.

Добавете всичко това – какво получихте? Вероятно голяма сума пари. И се обзалагам, че има много разходи, които не сте разбрали, че са там. Финансовите експерти наричат ​​тези „фантомни разходи“ – никога не знаем, че са там, защото разходите са толкова малки. Хората харчат пари, без да осъзнават. Един долар тук и долар там се трупат. Дори ежедневната бутилка с вода или барче с бонбони може да направи съществена разлика в течение на една година.

Какво общо има това с пътуването? Една от основните причини, поради която смятате, че не можете да пътувате по света, са парите. „Не мога да си го позволя“, казват ми хората, „имам твърде много разходи.“ Повечето от нас със сигурност имат разходи, които не можем да намалим (макар че не забравяйте, когато пътувате по света, всички тези разходи изчезват), но ако намалим нашите фантомни разходи, намалим зададените разходи и намерим други начини да спестим, можем да изградим финансиране си за пътуването много по-бързо.

Без значение колко евтино искаме да бъде, пътуването изисква малко пари. Няма как да избегнем това, така че за да спестим за пътуванията си, трябва да намалим разходите си. Ето някои прости и креативни начини да намалите разходите си, да спечелите пари и да тръгнете по-бързо:


Сменете кафето

Обичате ли Starbucks ? Е, Starbucks обича парите ви. Кафето е ежедневен разход, който тихо източва банковата ви сметка, без никога да забележите. Това кафе 5 долара на ден ви струва 150 долара на месец. При 1800 долара годишно, това е два месеца в Югоизточна Азия. Какво е по-важно: ежедневната ви чаша кафе или прекарване на повече време на плажовете на Тайланд или разглеждане на джунглите на Борнео? Откажете се от кафето, преминете от капучино към стандартно кафе, приготено вкъщи.


Научете се да готвите

Всички трябва да ядем, но ресторантите стават доста скъпи в наши дни. Имам все по-голям шок от всеки път, когато излизам да ям. Искате колко за макароните ?! За да поддържате сметката си за храна ниска, гответе по-често. Научих се да готвя, докато съм в колеж (умение, което ми помага оттогава) и преди да тръгна за първото си пътуване, намалих храненето си по ресторанти до два пъти седмично. Всяка друга храна я приготвях сама. Бях спестила остатъците от вечерята за обяд на следващия ден, като по този начин спестявам повече пари. Има милион и един места за готвене, които ще ви научат как да приготвяте бързи и здравословни ястия – идеални за хора без много време.


Зарежете колата

Колите са скъпи за притежаване, между застраховки, ремонти, плащания по заем и пълнене на вашия резервоар с газ. Отървете се от колата си, ако можете. Научете се да обичате автобуса, метрото, да карате колело или да ходите пеша. Отне ми повече време, за да ходя с градския транспорт, но установих, че всъщност не ми трябва кола, толкова, колкото си мислех. Разбрах, че този съвет може да не е възможен за всички, особено за тези в по-малките градове, които нямат обширна система за обществен транспорт, но алтернатива е да продадете колата си и да купите по-евтина употребявана, която ще ви трябва само докато не отпътувате за пътуването си. 


Намерете съквартирант

Ще видите огромна печалба в спестяванията си, като намалите разходите за жилище. Намалете апартамента си или си намерете съквартиранти. Ако можете, опитайте да се преместите заедно с мама и татко. Шест месеца преди да замина за чужбина, се преместих с родителите си. Не обичах да съм на 25 и живея с родителите си, но спестих над 3000 долара от наем в резултат. Ако това не е вариант за вас, намерете съквартирант. Превърнете тази всекидневна в резервна стая, ако е необходимо. Хората превръщат дневните в спални и студио апартаменти в две спални, като поставят сгъваема стена  в средата на стаята. Това не е най-идеалната жизнена ситуация, но пести пари.


Премахнете стационарния си телефон 

Честно казано знам само за 10 души в наши дни, които имат нещо друго освен мобилен телефон. Не ви трябват както мобилен телефон, така и стационарен. Изключете телефонната си линия и избягвайте удвояването на разходите си по телефона.


Сменете телефона си

Да имате iPhone струва около 80 лева на месец.. Докато смартфоните са удобни устройства, взимането на евтин телефон без екстри ще намали месечната ви сметка за телефон наполовина. Може да се отегчите във влака, че не можете да четете новините, но спестяването на допълнителни 500 долара годишно ще ви позволи да прекарате още няколко седмици в Европа, да си купите по-фантастични ястия или да се научите да се гмуркате във Фиджи.

 

Comment here